Страница 1 от 1

Уроци по кожарство

МнениеПубликувано на: 26 Яну 2018, 12:22
от roshinio
Здравейте приятели :)
Наскоро, в интернет попаднах на снимки на страшно красиви кожени изделия и това запали една искрица в мен да се опитам да направя нещо от кожа. Но, преди да опитам каквото и да е, бих искал да взема няколко урока. Та някой от вас, който живее и работи в София би ли имал желание да ми покаже едно-друго за работата с кожи? Интересува ме, кои кожи за какво са подходящи, на първо време какви инструменти да си закупя и т.н.

П.П. В интернет е пълно с клипове и уроци, но всичко е на английски, а аз съм скаран с езиците и колкото и да ги гледам, няма да разбера основите за работа с кожа.
Благодаря :)

Re: Уроци по кожарство

МнениеПубликувано на: 10 Фев 2018, 20:35
от El Fuego
Здрасти,

Кажи какво искаш да изработваш. От това зависи и дали ще имаш нужда от специализирани инструменти или може да минеш и с по-универсални неща за рязане и дупчене.

Re: Уроци по кожарство

МнениеПубликувано на: 11 Фев 2018, 19:25
от roshinio
Като цяло не съм се насочил конкретно какво да правя (дали само колани, портфейли, кании и т.н.). Аз съм фотограф и реших от време навреме да правя нещо с ръцете си. Нямам намерение да печеля пари от изработка и продажба на кожени изделия, правя го за кеф, но искам нещата да ми се получават добре :)
Тези дни реших да направя дамска чанта за приятелката ми. Правя я от растително дъбена кожа. Разкроих я и я изрязах, но видях доста зор при рязането. Рязах с макетен нож. Имам малко инструменти за карвинг и вилици за правене на отворите за шева.
Купих "Tan Kote". Искам да попитам, кога е най-добре да го нанеса върху кожата, преди или след нанасянето на боята. И изобщо, какви препарати да ползвам за предпазване на кожата от дъжд.

Искам да си направя мешка подобна на тази от снимката по-долу, но не знам каква е като вид кожата. Та бихте ли ми казали каква кожа да си взема?
Изображение

Благодаря

Re: Уроци по кожарство

МнениеПубликувано на: 11 Фев 2018, 19:58
от El Fuego
Tan Kote на Fiebings се нанася последен върху кожата, след боядисването. Не дава водоустойчиво покритие. За целта ти трябва Resolene, ако държиш да е от Fiebinhs,

Иначе можеш да ползваш нещо от типа Dubbin на Tarrago или Salamander (от тези, които могат да се купят сравнително лесно у нас). За някои неща аз ползвам Tarrago Mink Oil.

С макетен нож растително дъбена кожа се реже чудесно, обаче трябва да е с качествено острие, широко поне 18 мм. Тесните (9 мм) стават само за тънки кожи.

За мешка като на снимката ти трябва хромово дъбена кожа, като тези за облекло или тапицерия. Те са меки и водоустойчиви.

П.П. Без научаване на английски и/или руски ще ти бъде много трудно да намериш обучителни материали за работа с кожа. Наблегни на езиците.

Re: Уроци по кожарство

МнениеПубликувано на: 11 Фев 2018, 21:41
от roshinio
Утре ще потърся Dubbin.
Не се бях сещал да търся информация на руски език :)
Много Ви благодаря за помощта :)
Успех

Re: Уроци по кожарство

МнениеПубликувано на: 11 Фев 2018, 22:52
от El Fuego
Добри ресурси на руски са този и този форум.

На английски има повече източници, даже руснаците си правят списанието повече от половината с преводни статии от тях.